Tiramisu-taart


Gisteren was Kleine Kadee jarig.
Omdat ook hij recht heeft op een verjaardagsfeestje, nodigden we de opa’s en oma’s, meter en peter maandagnamiddag uit.
Meter en peter konden niet komen, dus deden we van verjaardagsfeestje met opa’s en oma’s, mama dn papa, kleine zus en Lou (da’s de zelfgekozen blognaam van onze Pab-assistente).

Het feestvarken zelf was er uiteraard ook bij 😉 🎂

Bij een verjaardag hoort taart.
Ik bak graag, maar deze keer gooide ik het over een andere boeg: een taart die niet gebakken moest worden!
Ik maakte zondagnamiddag de tiramisu-taart van Jeroen Meus.
Wij hadden zaterdag al Kerst gevierd, dus zondag was een lekker rustig dagje hier!

Ik volgde het recept nauwkeurig, dat hoort zo als je taart maakt, maar ik had zo mijn bedenkingen bij de hoeveelheid gelatine…
Toen ze klaar was vroeg ik in een facebookgroep naar ervaringen met deze taart en kreeg ik het antwoord dat de helft van de gelatine genoeg was!
Te laat dus… want mijn taart was klaar.

Maandagnamiddag hoopte ik dus uit volle macht dat mijn taart gelukt was, want een bakker open vinden in dit hol van Pluto is sowieso al een uitdaging en al helemaal op een maandag…
Ze was heerlijk!
En de hoeveelheid gelatine was correct in het recept. Minder zou de taart onsnijdbaar gemaakt hebben vrees ik.
Ik heb wel mijn gelatineblaadjes afgewogen, misschien was dat de grote truuk?

Maakt niet uit, hier is het recept.

Ingrediënten:
6 gelatineblaadjes (ongeveer 3,5 g per stuk)
75 g boter
1 kopje sterke koffie
1 scheutje amaretto (omdat Kadeeke en Flavie zouden kunnen meesmullen, gebruikte ik geen amaretto, maar een beetje koffie)
200 g Bastogne- of speculooskoekjes
1 pakje Boudoirs (lange vingers)
25 cl volle room (+40%)
125 g suiker
500 g mascarpone
ongezoet cacaopoeder

Bereiding:
Week de gelatineblaadjes in een potje met koud water. Tip: het gewicht van gelatineblaadjes kan nogal verschillen. Weeg dus af tot je ongeveer 21 g hebt!
Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Laat de boter niet kleuren!
Neem een tweede pannetje, giet daarin de sterke koffie en breng deze aan de kook. Voeg er naar smaak een scheut Amarettolikeur bij.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie.
Roer het mengsel goed om en laat het vervolgens afkoelen (niet in de koelkast!).
Gooi de Bastognekoekjes in de mengbeker van de blender en maal de koekjes fijn. Giet de gesmolten boter bij de gemalen koekjes en mix nog kort.
Neem een springvorm van ca. 22 cm diameter erbij en een vel bakpapier.
Bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van het papier.
Schep de gemalen Bastognekoekjes met boter in het bakblik.
Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem.
Open het pak lange vingers (Boudoirs) en snij de koekjes in twee gelijke helften.
Schenk een beetje Amaretto in een schaaltje.
Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de Amaretto en bezet de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande (halve) lange vingers. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat.
Zet de koekjes stevig vast op de taartbodem.
Zet het bakblik in de koelkast.
Neem de mengbeker van de keukenmachine en schenk daarin de volle room.
Voeg er de kristalsuiker bij en klop het mengsel op tot een smeuïge luchtige slagroom.
Voeg de mascarpone toe aan de slagroom, zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen. Je mag geen klontertjes meer zien.
Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
Maal of verkruimel nog enkele lange vingers en zet de koekjeskruimels opzij. (Ik gebruikte een laag hele boudoirs zoals in een echte tiramisu, ik doopte de boudoirs in koffie. door hele koeken te gebruiken krijg je in elke punt taart die je afsnijdt halverwege een mooi effect… maar da’s goesting).
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik.
Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
Strooi een laag verkruimelde lange vingers over de vulling en schep daarover de rest van het mascarponemengsel. (Hier gebruikte ik dus de hele boudoirs)
Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven.
Bepoeder het oppervlak van de taart voor het serveren met wat cacao, maak de springvorm los en presenteer de tiramisutaart op een schaal.
Bron: Dagelijkse Kost met Jeroen Meus op Eén.

Advertenties

3 gedachtes over “Tiramisu-taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s